Hallux varus
Definitie
De term “hallux” staat voor “grote teen”. Van zodra de grote teen afwijkt van zijn rechte as, en steeds meer naar de andere voet wijst, kunnen we spreken van een “varus” afwijking.

Oorzaken
Meestal ontwikkelt deze varus stand zich na een eerdere chirurgie ivm een hallux valgus, doorgaans te wijten aan een overcorrectie. Andere gekende oorzaken zijn trauma, bepaalde systemische inflammatoire ziekten zoals reumatoide arthritis of psoriasis,…
Symptomen
In het begin van de afwijking is het gewricht, door Uzelf of de chirurg, nog in neutrale stand te brengen, mits behoud van de beweeglijkheid. Na verloop van tijd echter treedt een contractie op aan de binnenzijde van het gewricht, met of zonder arthrose, en hamerteen vorming van de grote teen.
Behandeling
Indien U deze varusstand opmerkt kort na een ingreep voor hallux valgus, kan een taping van de grote teen in de richting van de kleine teen gedurende 3 maand, de weke delen voldoende laten helen, om opnieuw een stabiele situatie te bekomen die geen verdere operaties behoeft.
Indien deze afwijking U weinig last geeft en soepel is, kan U simpelweg schoeisel dragen met een brede tip, dewelke geen wrijving veroorzaakt. Naarmate de vervorming van de teen toeneemt en deze stijver wordt, zal het dragen van aangepast schoeisel minder hulp bieden. Een eventuele ingreep kan dan een hulpmiddel zijn.
Het allereerste wat moet nagekeken worden is de beweeglijkheid en flexibiliteit van het metatarsafalangeale gewricht. Indien deze verstijfd en pijnlijk is, lijkt de beste oplossing een arthrodese.

Indien ditzelfde gewricht beweeglijk en pijnloos blijft in de gereduceerde, neutrale stand, kunnen verscheidene types chirurgie worden voorgesteld, rekening houdend met andere pathologieën ter hoogte van de grote teen en de rest van de voorvoet:
- De transfer van een pees
- Een osteotomie van de metatarsaal of de falanx

- Een arthrodese van het IP-gewricht
- Reconstructie van de binnenzijde van het metatarsaal kopje
- Reconstructie van het ligament aan de buitenzijde van het gewricht: hierbij heeft Prof. Leemrijse een eigen techniek ontwikkelt die nu in een groot deel van de wereld wordt gebruikt om het evenwicht rondom het gewricht te herstellen.

Postoperatief beleid
Afhankelijk van de uitgevoerde techniek zal het postoperatieve beleid, steunname enkel toelaten op een aangepaste postoperatieve schoen gedurende 6 weken, hoogstand van het onderbeen gedurende tenminste enige weken,… Voor meer informatie over de nazorg, de werkonbekwaamheid, etc.. verwijzen we U naar de informatiebrochure ivm de pathologie van de voorvoet.