Home » Aandoeningen » Achtervoet » Hielspoor of Plantaire fasceïtis

Hielspoor of Plantaire fasceïtis

Definitie

De medische term plantaire fasceïtis betekent een ontsteking van de aanhechting van de plantaire fascia op het hielbeen. De plantaire fascia is een dikke, vrij stijve band die loopt van de onderkant van het hielbeen tot en met de tenen. Ze wordt aanzien als een soort verlenging van de Achillespees. Ze is weinig elastisch en speelt een belangrijke rol in het creëren van de voetboog tijdens het stappen en rechtop staan.

Symptomen

De typische klacht is een schietende en zeurende pijn onderaan de hiel, voornamelijk bij de eerste stappen ’s morgens of na een tijdje te hebben stilgezeten. Na een zekere tijd in beweging te zijn, neemt de pijn vaak af om dan opnieuw in hevigheid toe te nemen naarmate het avond wordt.

Oorzaken

Als oorzaak wordt vaak een overgewicht, overbelasting van die specifieke plaats of een stijfheid van de Achillespees aangewezen.

Beeldvorming

Heel vaak wordt een gewone röntgenfoto genomen, die al dan niet een hielspoor zal tonen, d.i. een beenderige uitgroei en verkalking van de aanhechting van de fascia plantaris op het hielbeen.Om te kunnen spreken van een plantaire fasceïtis is de aanwezigheid van een hielspoor echter niet vereist. U kan dus ook pijn hebben zonder dat de gewone RX foto een hielspoor toont.
De diagnose kan beter bevestigd worden door het uitvoeren van een echografie, botscan of MRI.

Behandeling

De behandeling zal dan ook op meerdere factoren worden geconcentreerd:

  • Ontstekingsremmers lokaal en via de mond
  • Wisselbaden
  • Vitamine C
  • Het dragen van schokdempende hielen (Nike air schoenen, Crocs,…)
  • Stretchoefeningen van het onderste lidmaat, voornamelijk van de Achillespees
    Cf blad informatie stretchoefeningen

Wanneer dit onvoldoende blijkt, kan U nog electroshockwave therapie of een infiltratie met cortisone proberen. Dit alles heeft, mits wat geduld, bij 95% van de patiënten in de loop van meerdere maanden succes.

Bij het niet aanslaan van de gewone therapie moet steeds gedacht worden aan een tarsal tunnel syndroom en in luttele gevallen aan een heelpad syndroom, waarna de behandeling moet aangepast worden.

Slechts heel zelden moet een operatie worden voorgesteld. Hierbij wordt ongeveer 2/3 van de aanhechting van de fascia plantaris losgesneden. Dit kan ofwel met een kijkoperatie ofwel open.